Posted on

Fixa trädgården för underbara kvällar

Om du har turen att ha en trädgård vore det synd och skam att inte utnyttja den till max. Förutom allt det härliga du kan odla i form av blommor, växter och kryddor kan du också dekorera den vackert med snygga utemöbler och sköna kuddar. Det är dock inte enbart under dagen som du verkligen kan njuta av din uteplats, kvällen är precis lika underbar.

För att du ska kunna få ut 100 % av din trädgård på kvällen behöver du framförallt en bra belysning. Den ska dels låta dig kunna läsa eller handarbeta, dels vara rogivande och stämningsfull. Du kan också installera små högtalare eller fontäner och skaffa en bra värmekälla för kallare kvällar. Om du oroar dig för att det ska dra för mycket ström finns det en hel del du kan göra för att spara in slantar på elen. Först och främst kan det vara dags att byta elbolag och se till att du får ett så fördelaktigt avtal som möjligt.

Stämningsfull belysning som optimerar din trädgård

Hemligheten bakom en bra trädgårdsbelysning är att satsa på många små ljuskällor. Kombinera gärna olika sorter, till exempel ljusslingor till träd och buskar, marklampor utmed gångar och levande ljus och lyktor här och där. Du kan också skaffa en bra läslampa som du använder vid behov, och det är alltid snyggt med olika lampskärmar som du hänger upp över uteplatsen.

Välj växter som ger särskilda kvällsupplevelser

Blommor associeras framförallt med vackra färger och former men det finns även vissa aspekter som kommer fram på kvällen. Här är det framförallt frågan om doft, men också försvar från myggor. För en ljuv arom som gör trädgårdsvistelsen till en sinnlig upplevelse kan du till exempel plantera jasminbuskar eller vackra blommor som blomstertobak eller kaprifol. Det finns också vissa växter som håller myggen på avstånd, exempelvis citronmeliss och basilika.

Glöm inte ljuden

En viktig del av trädgårdsupplevelsen är också ljudet. Under dagen blir det av förklarliga skäl färger och former som får mest uppmärksamhet men ju mörkare och stillsammare det blir, desto mer får öronen att upptäcka. En uggla som ger ifrån sig ljud från skogen, en syrsa eller vindens rasslande i trädtopparna. Om du älskar naturljud är just kvällen och natten den bästa tiden att vistas i trädgården och är du ute precis i gryningen får du höra dagens första fågelsång. Du kan också låta installera diskreta högtalare som låter dig spela lugn, avkopplande musik eller låter dig ”poppa till” uteplatsen lite under trädgårdsfesten. Ett annat alternativ är att låta bygga en liten damm eller fontän, vars lätt sorlande vattenljud är vackert och rogivande.