Posted on

Städa och förbered trädgården för vårens växter och sådd

Trädgårdsintresset har ökat enormt i Sverige de senaste årtiondena. Det är inte på grund av att svenskar inte haft gröna fingrar tidigare eller vårt kyliga klimat som orsakat att trädgårdsintresset varit relativt svalt tidigare. Att det vuxit så enormt i popularitet beror till stor del på att man idag erbjuds så otroligt många spännande och vackra växter, blommor och plantor till bra priser. Att fler och fler har trädgård och odling som favoritsyssla är kanske för att det egentligen inte finns några gränser och regler för vad man kan prova att odla. Det finns idag massor av nya spännande växter, blommor och frön som säljs i blomsterhandeln och online som gör arbetet i trädgården roligt och intressant. Det har dessutom blivit omtyckt att odla exotiska växter och frukter i växthus eller på balkongen, plantor som man lätt kan flytta inomhus över vintern.

Vårens månader i trädgården räknas från när snön börjar töa bort till slutet på maj. Under den tidiga våren behöver en del träd, prydnadsbuskar och växter beskäras, t.ex. Hortensia och Buddleja. Passa på att gallra och klipp risiga buskar. Nu kan man även klippa förra årets nyplanterade häckplantor. För den som vill ha en tidig potatisskörd är det dags att förgro sättpotatisen genom att lägga den på en ljus plats. Kratta trädgården från löv och barr som lämnats från hösten och påbörja komposten. Nu är det som sagt dags att planera trädgården inför vårens sysslor. Köp hem det material som behövs som gödsel, torv och jord och passa på att titta på eventuella lökar eller knölar som ska planteras under säsongen.

Så fort som tjälen släppt är det dags att luckra upp jorden i rabatterna. Passa på att göra trädgården fin genom att riva bort ogräs, klippa ner de perenner som behöver klippas och räfsa bort oönskad mossa. Det är också möjligt att plantera buskar, rosor, barrväxter och träd men var beredd på att täcka dem vid ett kallt väderomslag. Även perenner kan planteras vid en mild vår men bäst är att vänta tills försommaren eftersom järnnätter kan orsaka skada. Kom ihåg att perenner som köpts eller odlats i växthus behöver härdas under en viss tid innan utplantering. Beskär de rosor som behöver klippas och gödsla gärna gräsmattan tidigt för fint resultat. När man planerar att flytta plantor i trädgården är den tidiga våren idealisk eftersom rötterna fortfarande är i dvala.

Ett tips är att njuta av april i trädgården. Förbered trädgården genom att klippa och städa, men vänta hellre med att plantera ut eftersom vädret är mycket oförutsägbart och kan ofta slå till med en köldknäpp.

I maj sätter det verkliga trädgårdsarbetet igång med plantering, vattning och gödsling. Om gräsmattan känns tunn kan man passa på att så nytt gräs samtidigt som man gödslar och vattnar. Det är perfekt tidpunkt för att plantera lökar och knölar såsom Dahlior, Liljor och Gladiolus. Dela och omplantera de perenner som vuxit sig för stora och passa på att planera för var de nyinköpta perennerna ska placeras.