Posted on

Att ha trädgården som sin passion

Människor med trädgård kan delas upp i två kategorier – de som ser sin trädgård som något nödvändigt ont, och de som ser trädgården som sin passion. Måhända något förenklat, men inte långt från sanningen. Tillhör du den senare kategorin prenumererar du sannolikt på ett par trädgårdstidningar, följer ett antal trädgårdsbloggar och du följer minst lika många youtubers med fokus på trädgårdsskötsel. Dessutom lägger du en stor del av din månadslön eller pension på olika växter, fröer, gödningsmedel och annat som förbättrar din redan praktfulla trädgård.

Odla din egen trädgård och var en positiv kraft

Som du säkerligen redan har upptäckt är du inte ensam om att ha trädgården som en passion. Det är dessutom ett intresse som ligger rätt i tiden. Kunskapen om de pågående klimatförändringarna har medfört att intresset för att ha en egen trädgård med egenodlad mat har ökat markant under senare år.

Egenodlad mat innebär färre transporter på vägarna och världen behöver betydligt fler som odlar sin egen trädgård. Dessutom smakar inget så gott som egenodlad frukt eller grönsaker. Du behöver därför inte be om ursäkt för ditt trädgårdsintresse, det finns många och goda skäl för att du har valt att bli en passionerad trädgårdsentusiast.

Det finns inget dåligt väder, endast dåliga kläder

Som bekant är finns det inte något dåligt väder, det finns endast dåliga kläder. Detta gäller särskilt för dig som har trädgården och trädgårdsarbete som din stora passion. En välskött trädgård kräver ständig skötsel och omsorg, att det är oväder är inte något som ska hindra dig från att utföra det dagliga trädgårdsarbetet. Du måste därför vara beredd på att investera i bra kläder, som innebär att du kan bege dig ut i trädgården oavsett väderlek eller årstid.

En bra grundregel är att köpa ett par ordentliga fritidsbyxor som du i princip alltid kan använda. Fritidsbyxorna ska därefter kompletteras med ett par olika fritidsjackor, som var och en är anpassad till olika typer av väder. Du bör till exempel ha en vattentät jacka för regniga dagar, en fodrad jacka för vinterhalvåret och en tunn ventilerad jacka för årets varmare dagar.

Det finns inte samma behov av att ha flera olika typer av fritidsbyxor. Dessa kan du komplettera med ett par långkalsonger i merinoull under vintertid och vid ösregn kan du använda dig av tunna regnbyxor som du använder utanpå fritidsbyxorna. På så sätt spar du dessutom pengar som du i stället kan spendera på att köpa ett par nya växter till din trädgård.