Posted on

Dekorera trädgården festligt till julen

Till julen är det alltid kul att ge extra feststämning åt hemmet. Runtom i landet bakas och pyntas det febrilt under veckorna innan högtiden, och olika firanden förbereds för familj och vänner. Det presenterar också ett gyllene tillfälle för att piffa upp trädgården med fina dekorationer.

När det kommer till växter finns det flera plantor som associeras med julen, inte minst julstjärnan och misteln. Etta kommer däremot granen som kan dekoreras på massor av olika sätt. Genom att skaffa hem en vacker julgran sätts stämningen genast, och även om det är mest traditionellt att ha den inomhus finns det faktiskt flera skäl till att ha den på balkongen eller i trädgården.

Därför kan det vara smart att ställa ut julgranen

Vad vore julen utan en ståtlig julgran? I Sverige är den ett måste för att den rätta julstämningen ska infinna sig och det finns en myriad dekorationer att pynta den med. Välj traditionella kulor och glitter eller spraya kottar och grenar i färger och guld. Tillverka egna dekorationer eller häng upp julgodis, och belys den med vackra ljusslingor eller batteridrivna små lyktor.

Om du har en uteplats kan det vara trevligt att ställa julgranen där i stället för inomhus. Granen ger ditt hus en härlig feststil och sprider glädje åt hela grannskapet. Det kan också vara ett smart val att ha julgranen utomhus eftersom det faktiskt finns vissa praktiska fördelar med det. Är du till exempel kattägare vet du säkert redan att julgranens totala demolering ofta är ett av din älskade pälsbebis främsta mål i livet, och har du små barn måste du hela tiden vara på din vakt för att de inte ska dra ner den. Dessutom mår ett flertal växter inte bra av granens etylen, särskilt om den är nyhuggen. Har du exempelvis pelargoner, begonior eller hibiskusar hemma kan de bli ganska hängiga om de måste vistas under samma tak som en gran och vissa människor är allergiska mot barrträdet.

Ge trädgården en alldeles särdeles julstämning

Med julgranen på plats i trädgården kan du sedan komplettera med vackra dekorationer som höjer stämningen. I USA är det inte ovanligt att folk går ”all-out” och fullkomligen täcker sina hus med ljus och julpynt, men riktigt så långt behöver du inte gå. Ljusslingor är däremot ett måste, och du kan dels sätta dem på andra buskar och träd, dels låta dem löpa utmed staket eller runt ytterdörren. Ställ fram små lanternor och lyktor utmed gången och häng upp vackra julkransar och fina tomtar här och där. Om det inte är en vit jul detta år kan du spraya granen med låtsassnö och ställa fram en snögubbe med LED-ljus som åtminstone ger en viss vinterlook åt din uteplats. Bjud på varm glögg åt vänner och familj i din julträdgård och låt barnen leta efter små presenter som du gömt under buskar och blommor. Gör egna smällkarameller och häng upp dem här och där för barn och vuxna att dra mot varandra. Julstämningen är ett faktum, och din trädgård har aldrig varit grannare.