Posted on

Vårlökar och tulpaner

Att plantera blomsterlökar är ganska enkelt. De flesta lökar kräver inte mycket (även om en del vill ha en näringsrik jord) förutom väldränerad jord eftersom för mycket blöta kan göra så att de ruttnar. Olika lökar blommar vid olika tidpunkter och för den som önskar självspridande vårlökar är det bättre att fokusera på de ursprungliga sorterna som gärna brer ut sig i gräsmattan, exempelvis Blåstjärna och Narcisser.

När man planterar lökar är det fördelaktigt att sprida ut dem sporadiskt eller i mindre grupper i rabatten eller gräsmattan. Plantera helst inte i rader eftersom det ger ett stelt och onaturligt intryck. Löken bör planteras på ett djup som är 3 gånger dess midjemått. Detta innebär att stora lökar behöver planteras djupare och mindre lökar närmre ytan, alltid med den spetsiga änden upp. Var dock noga med att inte plantera lökar allt för djupt eftersom de måste kunna nå markytan.

Fantastiskt nog finns det alltid nya lökar: att köpa för att förgylla trädgården. Exempelvis fanns det för några årtionden sedan bara ett fåtal klassiska tulpaner att välja mellan medan det idag finns en otrolig variation av både otroliga färger och former. Många älskar tulpaner och det är inte utan anledning som denna vackra blomma är en klassiker i svenska trädgårdar. Tulpanen kom till Europa från Centralasien och Turkiet och har odlats i Europa ända sedan 1600-talet. Tulpanlökarna planteras vanligtvis från och med september ända tills det inte längre går att gräva i rabatten. Variationen är enorm eftersom det finns mängder av förädlade sorter och arter som delas in i grupper utefter egenskaper och utseende.

Med planering och lite kunskap kan man få blommande tulpaner i trädgården redan från mars till juni. Tulpanlöken som planteras blommar endast en gång. Däremot kommer de så kallade sidolökarna att blomma kommande år. Tyvärr är det svårt att få de förädlade sorterna att blomma mer än en gång. Därför är det bra att blanda med de botaniska tulpanerna som liljeblommande tulpaner samt Darwintulpaner som vanligtvis blommar under flera års tid.

Efter blomningen behöver lökarna tas omhand. När de blommat ut låter man bladen få vissna ner eftersom näringen kommer att återgå till löken som i sin tur kommer att producera nya sidolökar eller göra sig redo för att blomma nästa år. Därför är det viktigt att låta blommorna stå orörda även om det kanske inte ser särskilt fint ut med vissnande blad i rabatten. Ett tips för att dölja de vissnande bladen från lökväxterna är att samplantera med perenner.