Posted on

Plantera blommor som doftar

För att verkligen kunna njuta av en trädgård är doftande blommor ett måste. Det finns ett otroligt stort urval av väldoftande blommor med allt från vackra klättrare, rosor, liljor, perenner till vackra sommarblommor. En lättodlad och otroligt väldoftande klängväxt, som dessutom blommar under sommarmånaderna juni och juli, är L. periclymenum, vildkaprifol samt Lonicera caprifolium, äkta kaprifol. Blåregn eller Wisteria har underbart doftande blommor under maj och juni. Klematis, som är en av våra mest populära klättrare, har också väldoftande sorter som bland annat ”Propertius”, ”Betty Corning” och ”Columnella”.

Vad vore en trädgård utan doftande perenner? Här finns otroligt många olika sorter att välja och vraka mellan, exempelvis borstnejlika, liten flocknäva, doftfunkia, lavendel, höstflox, citrontimjan, viol och luktviol, liljekonvalj, anisört, höstsilverax, bergnejlika, praktstenört, murreva, fjädernejlika, myskmadra, rosenflockel, kungsmynta och temynta, prickflox, sommarviva, perovskia, kantnepeta och den icke klättrande Clematis recta styvklematis.

Av de klassiska lökväxterna finns det många narcisser som doftar underbart, exempelvis Narcissus ”Actaea”. Även bland tulpanerna finns väldoftande sorter såsom Tulipa ”Monte Carlo”. För starkt doftande blommor under sommaren finns exempelvis kungsliljan och för dofter under hösten finns givetvis den vackra doftliljan. Det finns dessutom flera olika sorter att välja mellan av den vackra och ljuvligt doftande luktpionen. Bland iris blommorna är det de violetta och blåa sorterna som doftar starkast.

Doftande oemotståndliga sommarblommor är exempelvis den honungsdoftande strandkrassingen, den vanliga lövkojan samt heliotrop. En blomma som doftar starkt om kvällen är Nicotianan alata och glöm inte plantera härligt doftande luktärter i trädgården. Den kanske äldsta och mest underbart doftande växten Doftreseda Reseda odorata förlorade tyvärr sin doft på grund av förädlingsarbete, men ska vara på väg åter i handeln med sin ursprungliga doft.