Posted on

Uterum och trädgårdsaktiviteter

I dag har nästan alla villor en större eller mindre trädgård som hör till. Många väljer att bygga till små uterum så att de kan njuta av årstiderna mer, samtidigt som de får lite extra plats i huset. Men vad kan vara bra att tänka på när det gäller uterum och olika trädgårdsaktiviteter?

Inredning i uterummet

Under sommaren kan man använda sitt uterum precis som vilket annat rum som helst i huset. Om man inte har värme där kan det vara väl kallt att sitta där om vintern. På sommaren kan man sätta ut en snygg mediabänk, TV och kanske en soffa där. Då kan man öppna upp och se på TV inne, fast man på ett sätt också är utomhus. Det kan vara väldigt skönt under varma sommarkvällar. Man kan också göra i ordning en matplats och kanske en mysig hörna för husdjuren där.

Att bygga ett uterum

Om man ska bygga ett uterum finns det en del saker man bör se över. Man bör bland annat titta på om det krävs bygglov för att bygga uterummet. Om man vill göra ett stort sådant eller om det finns andra utbyggnader kan så vara fallet. Är det som så att man inte vet riktigt hur man ska göra kan det vara klokt att anlita en fackman.

Aktiviteter att göra i trädgården

Oavsett om man har en stor eller en liten trädgård kan det finnas mycket att göra i den. Man kan plantera, skapa olika trädgårdsland eller bara ta det lugnt. Har man mycket gräs som ska klippas kan det också vara klokt att hålla koll på det så att det inte blir för långt och tovigt.

Att skaffa pool

Det blir allt mer vanligt att bygga en pool i trädgården. Man kan antingen göra en platta som man sätter en mindre pool på, eller så går man rejält ut och bygger en nedgrävd pool. Det finns dock en hel del att tänka på när det gäller pooler. Man måste till exempel se till att andra djur och människor inte kan ramla i dem och skada sig eller drunkna. Det kan till exempel krävas att man sätter tak över poolen, eller så får man stängsla in sin trädgård.

Måste trädgården vara välskött?

Om man bor i ett villaområde eller mitt i en större stad finns det ofta mer krav på hur trädgården ska se ut än om man bor ute på landet, långt från närmaste granne. Sköter man inte om trädgården och grannarna börjar klaga kan det bli ett ärende för kommunen. Står det dessutom skrotbilar eller andra farliga saker i trädgården kan man förläggas med vite eller böter. Att hålla en viss ordning på trädgården kan alltså vara klokt.