Posted on

Stort intresse för trädgård 2021

Intresset för trädgård har sällan varit så stort som i dag och anledningen kan vara den rådande situation människor befinner sig i. Många människor jobbar i dag hemifrån, antingen på heltid eller deltid och har därmed mer tid för sköna avbrott i trädgården. Man kan även se att fler yngre människor har börjat intressera sig för trädgård och att odla ätbart även är populärt för de som bor i lägenhet. Vanligt är ett litet växthus i glas eller blomlådor som ställs på balkongen. En sak som blivit populärt att odla även för lägenhetsinnehavare är gurka då man enkelt kan binda upp den. Lätt som en plätt då den dessutom tar liten plats.

Förändring i trädgården

Trenderna för trädgården har förändrats med åren. Istället för att ha slit och släng blommor för olika arrangemang i trädgården satsar människor nu mer på hållbara alternativ. Blommorna och träden ska bli stora, ståtliga och gamla. Helst ska man plantera lökar som man sedan tar upp och kan förvara svalt och mörkt fram till nästa trädgårdssäsong. En annan sak som blivit populär är Bokashi, d.v.s. egen kökskompostering som man sedan gör till jord och har i trädgården.

Pionen

När det gäller växter och blommor är pionen en väldigt populär och fin blomma att ha i trädgården. Den blommar ganska tidigt på sommaren och går igenom olika stadier där man får följa en väldigt vacker utveckling. Varje fas har sin charm, från den omslutna blomman till när den vecklar ut sina spröda och majestätiska blad. Pionen finns i olika färger och växer upp till nästa säsong igen men den behöver lite hjälp på traven. För att få den att växa igen så behöver man täcka över plantorna med täckbark eller gamla löv.

Dahlia

En annan blomma som har blivit ett måste i trädgården för många människor är den romantiska Dahlian. Dahlia finns i en mängd olika sorter och har flitigt dokumenterats på sociala medier men någon mättnad på den vackra blomman märks inte av. I alltifrån starka dramatiska färger till färger som går mer åt cream hållet, tänk au lait, är denna blomma en fantastisk ögonstoppare. Dahlia har sin ljuvaste tid på sensommaren, då trivs den som bäst och visar sig i all sin prakt. Om du inte kan vara i trädgården hela sommaren så finns det rymliga och fräscha Lediga Kontor där du kan ta med dig en ljuvlig och uppiggande bukett med dahlia från din trädgård så misströsta ej. Dahlia går utmärkt att plantera om till nästföljande år och många år framöver men man måste vara noggrann med att ta upp knölarna innan den första frostnatten kommer. Dahlia knölar ska förvaras torrt, svalt och mörkt till nästkommande säsong.

Många människor tilltalas av den lite vildvuxna trädgården. Exempel på blommor man kan glömma bort att vattna och som ändå återkommer år efter år är Akleja, Kungsljus, Månviol och den fina blommanMalva. För en lättskött mark ska man satsa på marktäckare såsom lammöra eller vintergröna. Dessa sprider fint ut sig över trädgårdens mark och behöver inte alldeles för mycket omsorg.