Posted on

Kantsten

Finns det något roligare än att planera inför trädgårdssäsongen! Oavsett om du har en uppvuxen trädgård, eller om du just har börjat anlägga en ny, finns det alltid saker att pyssla med i trädgården.

Inför varje ny vår- och höstsäsong finns det mängder med artiklar, blogginlägg och tips om vad du ska tänka på och göra för att trädgården ska hålla sig så fin som möjligt. Det handlar om allt från att plantera ut påskens lökväxter till att täcka rosplantorna med granris.

Vi vill istället fokusera på sten eftersom sten av olika slag är ett mycket vanligt inslag i många trädgårdar. I synnerhet som många lägger stort fokus på och arbete med att göra sina rabatter fantastiska. De förtjänar en fin inramning i form av kantsten!

Att välja kantsten

En kantsten kan vara gjord av skiffer, betong, tegel eller granit och komma i en rad olika skepnader när det gäller färg och form. Användningsområdet är stort då kantsten kan användas för att rama in allt från en trädgårdsgång och en rabatt till ett växthus https://www.wexthuset.com/, en uteplats eller ett poolområde.

När du väljer kantsten finns det framförallt tre saker du bör utgå ifrån, nämligen

  • Estetik

En så kallad huggen kantsten passar jättefint ihop med andra typer av natursten. Här kan du gärna laborera med olika strukturer, nyanser och former som att blanda släta plattor med en ruffigare typ av kantsten.

Utgå gärna också från närområdets och resten av trädgårdens arkitektur, färger, strukturer och så vidare. Matcha kantstenen med rabatter, huset och övriga stenläggningar men bryt gärna av med en avvikande färg för mer dramatik.

  • Hållbarhet

Att välja en kantsten som är hållbar både ur kvalitets- och miljöhänseende känns som ett självklart alternativ. Det är också viktigt att fogarna är omkring 3 millimeter för att lämna lite svängrum åt stenarnas ojämnheter.

Det är inte helt enkelt att räkna ut exakt hur mycket kantsten som behövs, men för att det ska bli ekonomiskt hållbart bör utgå ifrån såväl stenens som ytans storlek.

  • Funktion

Är det en rundad form, en mörk kontrasterande färg eller en spännande blandning du vill åt finns det mängder med kantstenar att välja mellan. Du kan också addera exempelvis dekorstesten, skifferkross eller gårdssingel för att skapa effektiva mönster och avgränsningar mellan stenläggningen och kantstenen.

Vid alla typer av stenläggningar bör du använda fiberduk sol underlag för att mota ogräs och annan oönskad gräsväxt I dörren.

Tips på fin dekorsten

Sjösingel – kanske mer känd som dansk sjösten, är olikfärgad dekorsten som finns i svart, vitt och grått alternativt gult, brunt och melerat.

Krossad kalksten – en Gotländsk godbit som är ljus till färgen och skapar fin kontrast åt såväl stora som små ytor. Kalkstenen blir extra fin när den ramas in med en mörkare kantsten.

Krossad dolomit – en ljus marmorsten som lyser upp mörka och bortglömda delar av trädgården och med fördel kan användas som dekoration även i krukplanteringar.

Några saker att införskaffa inför stenläggningen

– Fiberduk

– Singel

– Vattenpass

– Arbetshandskar

– Skottkärra

– Arbetsbyxor

– Knäskydd