Posted on

Skapa en insynsskyddad trädgård

Att kunna njuta av sin trädgård till fullo är angeläget för de flesta som är ägare av ett skönt ”grönområde”, oavsett om det gäller en villaträdgård eller en mindre tomt till ett radhus eller liknande. Många bostadsrättsföreningar har också intresse av att skapa sköna platser för sina medlemmar, där en fastighetsförvaltning ofta anlitas i olika sammanhang. Detta för att även de som bor i bostadsrätter ska kunna få tillgång till en grön plats att ta tillflykt till när så önskas.

Hur ska de som äger sin egen trädgård lyckas göra den så inbjudande som möjligt, så att det verkligen lockar att vistas där? Ett sätt är att göra den insynsskyddad, antingen helt eller delvis. En uppvuxen trädgård är ett klassiskt mäklarargument och visst är det väl skönt att kunna sitta i bikini eller badbyxor på den egna tomten och slippa grannarnas blickar? Det här känns för många särskilt angeläget när det handlar om att spendera semestern i trädgården.

Fixa fungerande insynsskydd

Den som redan har en trädgård som delvis är uppvuxen, antingen vid tomtgränserna eller mitt på tomten, får ha en portion tålamod tills trädgårdshäcken vuxit upp en halvmeter till. Den som flyttar till en villa med snudd på obefintligt insynsskydd har däremot en del att göra. Att lösa det med en trädgårdshäck är naturligtvis möjligt, men då krävs det rejäla plantor från början för att det inte ska ta åratal.

Ett annat sätt som ger en privat plats omedelbart är så kallade vindskydd. Dessa kan förvisso användas till att skydda från vind, men deras viktigaste funktion är att värna om integriteten. Vindskydden är tillverkade av trä och består av skärmar på vanligen 180 x 180 cm, som skruvas fast vid pålar och som i sin tur fästs i marken med hjälp av jordankare. Insynsskydd snabbt och effektivt!