Posted on

En prunkande trädgård

Ofta när man ser reportage om trädgårdar möts man av prunkande rabatter och växter i överflöd. Lika ofta inser man att det ligger en hel del pengar i dessa och det är inte alltid ekonomin räcker till att efterlikna dessa fantastiska planteringar. Det är inte ens säkert att just dessa växter passar eller för den delen trivs i alla trädgårdar, då många är beroende av en särskild zon eller jordmån. Så hur ska man då gå tillväga?

Gräv där du står

Uttrycket brukar användas i andra sammanhang men passar mycket bra just här. Ta en titt i trädgården. Vilka växter trivs? Vilka är favoriterna? Att använda de växter som redan finns i trädgården är både billigt och klokt. Det här är växter som klarar de förhållanden som råder. Består jorden av mycket lera är det inte alla växter som klarar av denna, men de som frodas är värda att satsa på. Har man bara balkong kan man istället använda en rabattkod till Euroflorist för billig blomsterprakt. Perenner delas genom att gräva upp rotklumpen och dela den med en vass spade. Hur många plantor som en perenn kan ge upphov till beror på rotklumpens storlek.

En tumregel

Vårblommande perenner delas på hösten. Vill man inte vänta går det att dela dem efter blomningen. Höstblommande perenner delas på våren. Plantera sedan ut dem på de platser i rabatten eller trädgården som behöver fyllas ut. Trädgårdsreportaget visar förmodligen att samma växter återkommer i planteringarna. Ta efter, men med de egna perennerna.