Posted on

Plantera på hösten

För många är våren den tid som man planterar men hösten är en utmärkt tid att plantera träd, perenner och buskar. Eftersom marken är naturligt fuktig från regn behöver man inte vattna så mycket plus att plantan nu kan etablera sitt rotsystem och behöver inte producera blommor eller blad.

Vid höstplantering brukar man inte gödsla eftersom det är rötterna som ska växa. Gödsling gör man inte förrän på våren. Däremot kan man gärna använda lite ny planteringsjord. Vattna planteringsgropen ordentligt så att den är genomblöt innan plantering.

En annan viktig sak är att plantera växten på rätt djup, vilket innebär att man varken får en upphöjning eller en grop. En kulle gör att man kan riskerar uttorkning samt att plantan lättare fryser medan en grop kan orsaka för mycket blöta.

Många gånger har plantor som vuxit i kruka väldigt mycket rötter. Då är det viktigt att lösa rötterna, exempelvis genom att dra isär dem med fingrarna. En del stora perenner som inhandlats i kruka kan även delas i flera plantor.

Kom ihåg att skydda nyplanteringar, träd och buskar från harar, rådjur eller andra skadedjur. Man kan sätta skyddsnät runt trädstammen samt ha något som rör sig med vinden för att skrämma bort djuren.