Posted on

Höstblommande buskar

Anledningen till att de flesta älskar hösten är dess otroliga färger och klara luft. För att riktigt kunna njuta av denna årstid är det klokt att plantera några praktfulla växter som blommar under hösten. Flera olika sorter blommar tills dess att frosten anländer. Bland dem finns exempelvis Buddleja, Hydrangea och syrenhortensia.

Vipphortensia är en traditionell växt som blommar under hösten medan den kanske härdigaste och vanligaste sorten, ofta kallad höstsyren, är Hydrangea paniculata ”Grandiflora”. Det roliga med Vipphortensians vackra blomställningar, som gått från vitt, rosa och rött, är att de kan torkas och användas som dekoration.

”Limelight” är en uppskattad växt med limefärgade blomsamlingar som aldrig blir helt vita. Växten övergår senare under hösten till rosa och grönt.

”Vanilla-Fraise’” är en ny sort som är blomvillig och sätter blom tidigt. Blommorna är formade som en kon, nära på triangulära, och skiftar från gräddvit, rosa till mörkrött relativt snabbt. En mer kompakt variant är ”Sundae-Fraise”.

En ny sort som börjar blomma tidigt i juli är ”Wims Red”. Vad som utmärker denna växt är blomstjälkarna som är mörkt röda, vilket givetvis innebär att blommorna blir djupt mörkröda.

Den nya växten ”Confetti” har en doftande blomställning med en färgblandning av rosa och vitt med grön topp.