Posted on

Planera för rosor av olika slag

Vem älskar inte rosor? Det är få blommor som pryder en trädgård så väl som rosor gör – i alla former, färger och dofter. Att odla rosor behöver inte vara svårt och det finns många sorter som är väldigt lättodlade. Det är alltså inte komplicerat att skapa en portal fylld av vackra röda klätterrosor som exempelvis ”Flamentanz” eller en praktfull rosenrabatt i olika färger. Det finns absolut ingen anledning att tro att rosor är svåra att odla och idag finns det dessutom väldigt många olika typer av vackra rosor att välja mellan.

När man väljer rosor i handeln eller online är det lätt att fastna för rosens utseende men var noga med att kontrollera vilken växtzon den kan växa i. Många rosor som säljs idag är förädlade för varmare zoner som Tyskland och England, vilket fungerar bra i de södra delarna av Sverige men blir svårare att odla mer norrut. Men även om en ros inte ”ska kunna växa” i en kallare zon är detta inte skrivet i sten. Här spelar placeringen i trädgården in oerhört mycket, såsom vindskyddat söderläge, plus att man ser till att skydda dem ordentligt över vintern. En annan viktig detalj är när rosen blommar eftersom det är fördelaktigt att köpa sorter som kommer hålla blomningen igång från juni till hösten.

En vacker buskros som blommar från juni till juli med stora vackra rosa och fyllda blommor är ”Constance Spry”. En annan ros som också blommar från juni till juli är den doftande bourbonrosen ”Zigeunerknabe” som har fyllda blommor i karminröd färg med violetta inslag. ”Madame Plantier” blommar likaså från juni till juli och är en ros som avger en stark och söt doft från sina vita blommor. För den som vill ha bin i trädgården är den honungsdoftande ”Helenae” att föredra. Helenae blommar från slutet på juni ungefär fyra till fem veckor framåt och blommar dessutom i stora mängder med söta gulvita blommor. Även den vackra rosen ”Jacques Cartier” blommar från juni och framåt. Detta är en klassisk, doftande ros med fyllda ljusrosa och rosa blommor. En riktig långblommande ros är ”Hansestadt rostock” som blommar från juni ända till oktober med fantastiskt vackra aprikosfärgade blommor. Denna ros går även bra att odla i kruka kanske tillsammans med en höstblommande perenn. Det finns som sagt en hel del att välja mellan och för den som har erfarenhet med rosor finns det säkerligen nya och spännande sorter som man kan prova på.