Posted on

En vacker trädgård

En av trädgårdens mest tacksamma blomster är perenner. De flesta är fleråriga och blommar varje år. Blomningen av de olika sorterna sträcker sig från våren till hösten och många passar för både skuggiga och fuktiga lägen som torra och soliga. När man planerar för vilka plantor som ska i de olika rabatterna är det viktigt att skapa blomning: för hela sommaren.

Ha roligt med att planera för klassiska växter och nya favoriter. Tänk på blommor, bladfärg och doft.

Funkia eller Hosta är en oerhört tacksam och vacker växt som trivs på skuggig till halvskuggiga platser. Växten är oerhört omtyckt för dess vackra blad som sträcker långt in på säsongen. Det finns en hel del olika sorter att välja mellan så varför inte samplantera olika sorter för att få en storslagen effekt?

Också bräken, eller ormbunkar, trivs i halvskugga och är en ståtlig växt i trädgården som håller sig vackert grön till hösten. Detta är en växt som inte blommar men som har bladformer som är spektakulära samt vackra gröna nyanser.

En vacker perenn som kommer att förgylla trädgården samt en favoritblomma för fjärilar är rudbeckia. Den kan med fördel planteras i direkt sol eller en solig plats.

En uppskattad och enkel perenn är stäppsalvian. Denna blomvilliga och tacksamma växt finns i många olika färger såsom lila, blå, vit och rosa. Den förekommer i olika höjd, upp till 70 centimeter, och fungerar lätt på många olika platser i en trädgård.

En absolut klassiker och för många är en favorit är lavendel med dess vackra lila blommor. De ljust silvergrå bladen blir en vacker kontrast till alla gröna blad. Både lavendel och stäppsalvia trivs i full sol eller soliga lägen.

Det är kalkhalten i jorden som bestämmer färgen på Hortensian så dess färg kan variera otroligt mycket. Några sorter av hortensia blommar långt in på hösten, vilket är mycket uppskattat.

En vacker växt att plantera i trädgården är blodflärden med sina underbart vackra röda blad och små rosa blommor. För den händige går det alldeles utmärkt att göra saft på bären från blodflädern. Den är en mycket dekorativ och vacker prydnadsväxt.

Prydnadskörsbär blommar under tidig vår med oerhört vackra rosa blommor. Blommorna översållar trädet och är svårslagna när det kommer till vacker tidig blomning.

Bambu är en växt som blivit mycket omtyckt för svenska trädgårdar och det finns flera olika sorter att välja mellan. Tänk på att de olika bambu växterna kan variera en hel del i storlek. Denna växt har vackert gröna blad som dessutom kommer att ge trädgården en exotisk känsla och vintergrönska.

Det underbart vackra japanska lönnträdet med sina skira blad och underbara former blir ofta en central växt i trädgården. Bladens färger kan variera från ljust gröna till djupt röda. Detta är kanske en av de mest praktfulla och dekorativa träd man kan ha i en trädgård.