Posted on

Blommande klätterväxter – ett måste för trädgården

Den kanske enklaste och mest tacksamma växt man kan ha i en trädgård är klätterväxten. Det finns även här ett oerhört stort urval av många olika sorter, färger och dofter. Klättrare har, förutom att de är mycket dekorativa, flera olika användningsområden och funktioner. De kan klättra upp för en spaljé mot en husvägg, fungera som avskiljare för ett uterum, dekorera staket och fungera som insynsskydd. Det enda man bör ha i åtanke när man använder klätterväxter som avskiljare är att inte skapa förutsättningar för inbrottstjuvar. Lite insyn kan alltså vara en fördel.

Klätterväxter är samtliga växter som har ett klättrande och klängande växtsätt. Vad många inte tänker på är att de flesta klätterväxter även fungerar utmärkt som marktäckare, så en klätterväxt behöver med andra ord inte alltid ”klättra”. En av de populäraste, vackraste och mest varierande klätterväxterna som finns är Klematis, som gärna kan samplanteras med exempelvis en Klematis av en annan färg. Klematis kan förgylla och klättra upp för fruktträd eftersom denna lätta och graciösa klättrare inte orsakar några skador på träden. Kan ett äppelträd vara mer dekorativt än med en vacker blommande Klematis som klättrar upp för stammen? En annan uppskattad, enkel och väldoftande klättrare är Kaprifolen som gärna kan klättra utmed staket eller fungera som avskiljare.

Klätterrosor är enkla och tacksamma att plantera i trädgården som portal, mot en husvägg, en spaljé eller staket. Man brukar säga att det finns två grupper av Klätterrosor där den ena består av starkväxande rosor som ofta har tunna grenar, blommar i klasar med små blommor samt kräver en del plats. Denna typ av klätterrosor kallas på engelska ”ramblers” och blommar. De flesta äldre sorterna av klätterrosor hör till den kategorin, som exempelvis ”Hybrida” och ”Dorothy Perkins”.

Den andra typen benämns i England som ”Climbers” och påminner mycket om storväxta buskrosor och många gånger används dessa rosor faktiskt som buskrosor. Majoriteten av de storblommande och moderna rosorna, t.ex. ”Golden Shower” och ”Coral Dawn”, tillhör den här kategorin.

En stor skillnad mellan dess två kategorier klätterrosor är att climbers blommar på årsskotten och ramblers blommar på fjolårsskotten.

Givetvis finns det många mellanformer av dessa två kategorier. Till exempel är många ”rambler” klättrare hybrider från japansk klätterros, Rosa multiflora och Rosa wichurana.

Fördelen med klätterrosor är att de är mycket lättskötta och enkla att odla. Klätterrosor kräver inte mycket skötsel och är vanligtvis ganska snabbväxande.