Posted on

Håll koll på elanvändningen i trädgård och hem

För svenskarna har det blivit allt viktigare med en egen uteplats, trädgård eller balkong. Våra bostadsideal har förändrats på grund av pandemin, där bostaden numera kan upplevas för trång när människor måste vara hemma under längre perioder. Samtidigt vill vi också ha koll på vår elförbrukning, för klimatet och ekonomins skull.

Med hjälp av https://www.tibber.com/se/ är det enkelt att hålla reda på hur mycket el som hushållet förbrukar. Här får du tillgång till en app som ger dig möjlighet att köpa in grön el till mycket bättre priser än de traditionella elleverantörerna erbjuder. Genom appen kan du få tips och verktyg som gör att du kan sänka förbrukningen av el både i din trädgård och i ditt bostadshus.

Minska din elanvändning hemma

När du minskar på hemmets elanvändning kan du både spara in pengar och skapa ett lägre miljöavtryck. Du kan exempelvis använda mikron i stället för din spis när du ska värma mat, eftersom spisen använder mer el jämfört med mikrovågsugnen. Det är också fördelaktigt att byta ut dina glödlampor mot lågenergilampor, vilket ger en energibesparing på 75 %. Om du har en trädgård kan du också byta ut att använda torkskåp mot en torkställning ute på gräsmattan. På så vis kan du låta sol och vind sköta arbetet vilket är bättre både för miljön och för plånboken.

Av ditt hushålls energiförbrukning går 60 % åt till uppvärmning. Dåliga fönster kan släppa ut en hel del värme, vilket leder till att du får höja värmen på dina element. För att sänka elkostnaderna kan du täta husets fönster eller byta ut dem mot energifönster som ger lägre energiförluster. Detta leder också till en minskad kostnad på upp till flera tusen kronor per år. När du badar går det åt mycket mer varmvatten än om du i stället tar en dusch. Därför är det bra att inte bada så ofta. Genom att stänga av vattnet medan du schamponerar håret kan du spara ytterligare energi.

Streamingsajter som HBO och Netflix använder stora mängder energi, vilket innebär att det kan vara bra att ransonera maratontittande på nätet. Leverantörerna lagrar det högupplösta materialet på sina servrar som ligger runt om i världen, och streamandet av högupplöst video på internet är mycket energikrävande. Det kräver förstås också en del energi hemma att hela tiden ha på datorn eller TV:n. vilket kan synas på elräkningen.